Будь ласка, переверніть
пристрій вертикально
100% гарантія банківських вкладів: що треба знати?
14.04.2022

3 13.04.22 набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» № 2180-IX від 01.04.2022, який зокрема передбачає гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі (без обмеження за сумою вкладу) на час дії воєнного стану в Україні та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування.

Закон спрямований на підвищення довіри вкладників до банківської системи та забезпечення її стабільності.

Як працює система гарантування вкладів фізичних осіб?

У разі ліквідації банку держава, від імені якої діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, відшкодовує вкладникам кошти у межах гарантованої суми. 

З 13.04.2022 року, на час воєнного стану та трьох місяців після: запроваджується 100% гарантія за банківськими вкладами фізичних осіб та ФОП (включаючи нараховані відсотки, крім випадків, передбачених частиною четвертою ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»). Гарантія поширюватиметься на вкладників платоспроможних банків. Тобто дія закону на вкладників банків, які вже проходять стадію ліквідації, не розповсюджуватиметься.   

Буде у післявоєнний час: через три місяці після припинення чи скасування дії воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме не менше 600 000 гривень.

Винятки, зазначені у ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», зберігаються.

Фонд гарантування вкладів відшкодовує кошти фізичних осіб та ФОП у національній та іноземній валюті, залучені банками на умовах договору банківського (карткового) рахунку чи вклади (депозиту) разом із нарахованими відсотками. Вклади в іноземній валюті відшкодовуються в гривнях за курсом НБУ.  

Більше інформації про систему гарантування вкладів фізичних осіб, читайте на сайті ФГВФО https://www.fg.gov.ua/novini-ta-media/novini

Детальніше про умови користування фінансовими послугами під час воєнного стану в Україні, читайте на спеціальному порталі Національного банку України за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/fin-defense/

×
Ми використовуємо файли cookie. Натискаючи «Ок», Ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності, а також на розміщення або використання всіх файлів cookie