Будь ласка, переверніть
пристрій вертикально
Що таке IBAN та для чого він потрібен
30.07.2019

З 5 серпня 2019 року Національний Банк України вводить міжнародний номер банківського рахунку International Bank Account Number (IBAN). Це означає, що рахунки клієнтів всіх українських банків змінять формат. Довжина номерів рахунків зараз становить 14 символів, а номери, оформлені за стандартом IBAN, будуть складатися з 29 букв і цифр: перші 10 знаків – це код країни, контрольне число і код банку, останні 19 цифр – номер рахунку клієнта банку.

*IBAN - система банківських рахунків, яку використовують в країнах Європи.

З 5 серпня 2019 року Банк Восток буде відкривати нові рахунки клієнтам  і міняти діючі  вже за цим стандартом, але старі продовжать діяти ще кілька місяців. З 1 листопада 2019 року використання IBAN стане обов'язковим для всіх клієнтів банків для переказу коштів як в гривні, так і в міжнародній валюті.

Для чого потрібен IBAN?

Кількість обов'язкових реквізитів для платіжних документів скоротиться. Перекази  як в межах України, так і за її межами будуть проводитися швидше, стане простіше ідентифікувати платника і одержувача коштів, а також банк, який їх обслуговує. У майбутньому використання IBAN уможливить застосування QR кодів, які будуть містити інформацію про IBAN, для спрощення оплати рахунків і обміну платіжною інформацією.

В Україні введення IBAN регулюється відповідно до постанов Національного Банку України № 162 від 28 грудня 2018 року і № 41 від 22 лютого 2019.

Нагадуємо, що зміни стосуються тільки номерів банківських рахунків. Платіжні карти залишаться дійсними.

×
Ми використовуємо файли cookie. Натискаючи «Ок», Ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності, а також на розміщення або використання всіх файлів cookie