Будь ласка, переверніть
пристрій вертикально
НБУ в жовтні вилучає з обігу 25 копійок та старі банкноти
10.09.2020

З 1 жовтня 2020 року монети 25 копійок та банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні, тобто ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги.

Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти їх на монети та банкноти інших номіналів, упродовж наступних трьох років:

  • до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків;
  • до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Також з 1 жовтня 2020 року Національний банк активніше вилучатиме з обігу паперові банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монети 1 гривня 1996 року золотистого кольору. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними ще можна продовжувати розраховуватися. Але ті банкнтоти і монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг, вони замінюватимуться відповідними номіналами монет зразка 2018 року сріблястого кольору.

Вилучені з обігу монети та банкноти будуть утилізовані Національним банком.

У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними.

×
Ми використовуємо файли cookie. Натискаючи «Ок», Ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності, а також на розміщення або використання всіх файлів cookie